Het exclusieve algoritme
De basis van Wavetrading vormt het exclusieve algoritme, die door wiskundige onderzoekers is ontwikkeld. Het algoritme berekent voortdurend de krachten in de markt, de onderhuidse bewegingen en verschuivingen. Aan de hand van deze verzamelde gegevens berekent hij nauwgezet de instapmomenten, zowel Long als Short. Wavetrading heeft deze wiskundige repeterende formule losgelaten op de AEX en met enkele aanpassingen zorgt deze methodiek voor een verrassend goed resultaat. 

Resultaten
Om de resultaten zo hoog mogelijk te kunnen behouden, wordt er veel research gedaan. Wavetrading streeft naar de beste resultaten die er op dit moment te behalen zijn. Voorafgaand aan de start van Wavetrading zijn wij een paar keer naar Amerika geweest om de nieuwste software op dit gebied te bekijken en te testen. Als er betere algoritmen te verkrijgen zijn, of als er andere softwareproducten zijn die het resultaat positief beinvloeden, schaffen wij deze direct aan. Tevens vindt er wekelijks een update plaats betreffende het systeem.

Achtergrond
In elektronische financiële markten, is het gebruik van algoritmisch traden erg handig. Het kiest de timing en de instap- en uitstapmomenten zonder menselijke interventie. Algoritme Trading wordt in Amerika ook soms aangeduid als ‘black-box trading’ en ‘robo trading’. In Amerika wordt het algoritme onder andere gebruikt door pensioenfondsen, beleggingsmaatschappijen en institutionele handelaars. De investeringsbeslissing kan worden genomen met algoritmische steun, maar het kan ook al je beslissingen overnemen. Een derde van beslissingen in de aandelenhandel werd in 2006 in Amerika al automatisch gemaakt.

Geschiedenis
Mechanisch handelen werd voor het eerst gebruikt in 1970. Vanaf 1980 werd het steeds meer gebruikt, toen nog voornamelijk op de S&P500. Door de opkomst werd het in de financiële markt steeds meer besproken en bekritiseerd. Misschien omdat het algoritme erg moeilijk te interpreteren is voor ‘een leek’. Toch werd het algoritme doorontwikkeld, begin jaren 90. Ook werd het algoritme aangemoedigd toen de marktstructuur veranderde door de kleinere verschillen tussen vraag en aanbod. Hierdoor nam ook de marktliquiditeit toe. Er kwamen steeds meer soorten mechanismen. Toch bleef het algoritme populair en werd het steeds verder ontwikkeld tot en met de 83% winstgevendheid van ons algoritme. En nog steeds wordt het verder ontwikkeld. Iedere ontwikkelaar probeert nog steeds een secuurdere algoritme te bouwen. Ook Groot-Brittannië houdt goed de ontwikkeling van het algoritme in de gaten. In de jaarrapporten van ‘De Financiële Dienst’ werd opgemerkt dat het algoritme geweldige voordelen heeft en dat het ook steeds doeltreffender werd door de verfijnde technologie.